UDRUŽENJE ODGAJIVAČA GOLUBOVA PREVRTAČA
     “ ROLER KLUB SRBIJE ”

Na našim prostorima ima mnogo zaljubljenika u golubove prevrtače! Medjutim, golubari koji su odgajali golubove prevrtače su bili primorani da se opredele za jednu od tri moguće solucije… Jedna solucija je vodila do toga da pored golubova prevrtača odgajivači počinju da drže još jednu ili više rasa golubova, druga solucija je bila da odgajivači prevrtača prestanu da odgajaju svoje ljubimce i treća (NAJGORA) solucija je bila da odgajivači svoje golubove prevrtače zatvore u volijere i počnu da pretvaraju u ukrasnu rasu golubova.
Sve ovo se dešavalo pre svega iz razloga sto nije postojao odgovarajući klub ili udruženje koje bi okupilo zaljubljenike, odgajivače i simpatizere golubova prevrtača.
Zbog svega navedenog, negoliko najupornijih i najaktivnijih odgajivača golubova prevrtača na čelu sa Vukašinom Pejčićem  odlučilo je da osnuje klub koji okuplja zaljubljenike u golubove prevrtače.

                 m 

Tako je 1999 godine osnovan tada “ ROLER KLUB JUGOSLAVIJE “, koji je funkcionisao u okviru udruženja za odgoj i zaštitu sitnih zivotinja “ Novi Sad “, sve do osnivanja samostalnog udruženja koje nosi naziv udruženje odgajivača golubova prevrtača “ ROLER KLUB SRBIJE “. Udruženje okuplja sve sportske rase prevrtača, osnovano je sa prvenstvenim ciljem unapredjivanja sportsko-prevrtačkih osobina golubova prevrtača, da okupi i organizuje takmičenja, a posebno da spase od upropašćavanja domaćih rasa prevrtača!!!

Za ovo malo godina koliko klub funkcioniše uradjeno je mnogo, mnogo dobrih stvari, sa kojima se retko koji klub ili udruženje može pohvaliti. Pre svega osnovan je klub kakav ne postoji u ovom delu jugoistočne Evrope, uradjeno je mnogo na edukaciji nasih takmičara i sudija, izvršeno je učlanjenje
 “ ROLER KLUBA SRBIJE “ u evropsku uniju prevrtača “ EFU ” , mnogo je učinjeno na priznavanju nase domaće rase vršačkog prevrtača od strane EFU-a, dalje, naše sudije su polagale za medjunarodne sudije za let i prevrtanje.

b


  
n
Organizovan je veliki broj utakmica iz kućnog ambijenta (HS) i sa pokretnim letačkim kavezom (FK). RKS je oganizovao četiri medjunarodna letačka mitinga sa pokretnim letačkim kavezima na kojima su učestovali najeminentniji takmičari iz cele Evrope.  2005. godine su nasi takmičari učestvovali na dva medjunarodna letačka mitinga u Nemačkoj i Austriji gde su bili u samom vrhu, rame uz rame sa najboljim evropskim takmičarima.
                          
                           

 
Početkom 2005. godine naš klub je imao čast da ugosti delegaciju evropske unije prevrtača na čelu sa Martinom Majerom, tadašnjim predsednikom takmičarske komisije EFU, Francom Stinglhamerom i Marino Živkovićem.

                          

 

 

 

c

Prilikom te posete izvršena je teorijska obuka, predstavljen novi pravilnik za takmičarsko bodovanje golubova prevrtača izdat od strane EFU-a i izvršena praktična obuka uz ocenjivanje “ utakmica ” sa golubovima prevrtačima.  Naši cenjeni gosti nisu krili oduševljenje kada su videli kakav kvalitet golubova i koji entuzijazam vlada u “ ROLER KLUBU SRBIJE “ .

U septembru 2005. je našu zemlju i naš klub posetila delegacija svetskog kupa (World Cup Fly), koju su cinili Hajne Biker iz Holandije, Erik Lajder i Ferid Čatak iz Danske. Svetski kup predstavlja najprestižniju organizaciju i najjače takmičenje sa Birmingham roller-ima na planeti. Takmiče se takmičari sa svih kontinenata sa svojim jatima Birmingham rollera sačinjenim od po 20 golubova u jatu, a naš cenjeni gost Hajne Bijker je trenutno najbolje rangirani takmičar u svetu sa Birmingham roller-ima, tri puta je bio na prvom mestu u WorldCup-u, a nekoliko puta drugoplasirani. Poseta je imala veoma veliki značaj za odgajivače Birmingham rollera, ali i za sve ostale odgajivače prevrtača, jer su saveti i iskustva od svetskih velemajstora neprocenjive vrednosti.
                            
                             f

Ova poseta je omogućena pre svega zahvaljujući ogromnom zalaganju našeg velikog prijatelja i druga Ferida Čataka, koji je 2002. god. zauzeo drugo mesto u World Cup-u.
I sa ove posete su naši cenjeni gosti otišli veoma zadovoljni, puni lepih reči i utisaka, pre svega zahvaljujući organizaciji koju je priredio “ ROLER KLUB SRBIJE “ i zahvaljujući našim članovima koji su spremno dočekali ovako važne goste. Ovi utisci su preneti i organizaciji svetskog kupa, tako da će naše učlanjenje u World Cup imati punu podršku.

“ ROLER KLUB SRBIJE “ natavlja i dalje sa probojem našeg golubarstva u svet. Nastavljamo da se takmičimo, da treniramo naša jata, da stičemo nova iskustva i nove prijatelje širom sveta, a posebno da promovišemo naše domaće rase prevrtača, kao što je postignut veliki uspeh sa vršačkim prevrtačem, koji je i zvanično priznat od strane evropske unije prevrtača.

               Isto tako pozivamo i ostale odgajivače i ljubitelje golubova prevrtača da nam se pridruže u radu i unapredjivanju golubova prevrtača, pre svega kroz takmičenje u letu i prevrtanju. Golub prevrtač je stvoren da leti, da pleni svojim izvodjenjem figura i prevrtanjem u letu, a ne da propada u kavezu.

 

KONTAKT OSOBE:                                    
 Vukašin Pejčić        063/548-258
Saša Stojanović       063/568-541
Čedomir
Luburić    063/533-676

DINARSKI TEKUĆI RAČUN UDRUŽENJA 265-2010310003827-23
 
 
Roller klub Srbije 2006