Udruženje odgajivaca golubova prevrtaca "ROLER KLUB SRBIJE", 21000 Novi Sad, Radnicka 53
Index

: O klubu
: Adresar
: Takmičarski pravilnik
: Forum
: Kalendar takmičenja
: Rezultati
: Rase
: Mail
: Foto album
: Linkovi
: Pokretni letački kavez
: Jatni let Birmingham roller-a
: Aktuelnosti
Jezik,Language: England

 

JATNI LET BIRMINGEM ROLERA


Jatni let Birmingham roller-a

Jatni let Birmingham roller-a predstavlja najatraktivniji i najpopularniji vid takmičenja. Zastupljen je širom sveta a najviše poklonika ima u Americi i Engleskoj. Takmičari se okupljaju oko planetarnog kupa “World Cup Fly” koji predstavlja najprestižnije takmičenje sa ovom rasom rolera, a biti učesnik i pobednik u ovom takmičenju predstavlja veliku satisfakciju za svakog odgajivača. Svaku zemlju tj. region predstavlja pobednik na kvalifikacijama za WCF te godine. Region je sačinjen od najmanje 15 prijavljenih jata.

jato br-a

Takmičenje traje nekoliko meseci i za to vreme sudija, koji je prošlogodišnji pobednik World cup-a, obilazi celu planetu i takmičare sa svih kontinenata. Jedan sudija sudi svim takmičarima i kod svakog takmičara se zadržava dan - dva. Za to vreme, sam takmičar odredjuje vreme kada će pustiti svoje jato.

takmicarski boksovi

Jato je sastavljeno od 15 do 20 golubova, koji moraju da lete zajedno u jatu  i da što više golubova istovremeno krene u rol. Da bi došlo do bodovanja minimum 5 golubova mora da istovremeno roluje, a dubina rola mora biti najmanje 3 metara. Ako istovremeno roluje 5-9 golubova množi se sa 1, 10-14 golubova sa 2, 15-19 sa 3 i svih 20 mnozi se sa 5.

sletanje

Na osvojene bodove dodaje se koeficijent od 1 do 2 za  kvalitet i dubinu rola. Takmičar ima pravo na jednu pauzu od pet minuta, uz odobrenje sudije. Tu pauzu može da zatraži i sudija.
Od momenta puštanja golubova, takmičar ima pravo 5 minuta da objavi početak bodovanja sudiji. Po isteku 5 minuta, automatski počinje bodovanje.
U slučaju izdvajanja 2 goluba iz jata, sudjenje se automatski prekida do povratka bar jednog goluba u jato. Ako dodje do prevremenog sletanja dva goluba ili nekontrolisanog padanja (na zemlju, krov, drvo…) prekida se bodovanje, a ako nije isteklo 15 minuta jato se diskvalifikuje. Bodovanje traje 20 minuta. Jato mora biti tako pripremljeno da za tih 20 minuta da svoj maksimum, što se postiže treningom i adekvatnom ishranom.


ulazak jata

Roler klub Srbije je 2005 godine organizovao prvo državno prvenstvo za jatni let Birmingham roller-a, uz učešće 7 takmičara. Takmičenje je sudio trenutno najbolji svetski takmičar Heine Bijker.

Regionalni direktor za jatni let Birmingham roller-a u Roler klubu Srbije je Čedomir Luburić.

 


prevrtacprevrtac2

Roler klub Srbije 2006