Birmingham Roller

William H. Pensom

William H. Pensom

 

 

roller par rolera

BIRMINGHAM ROLLER (birmingemski roler).

Birmingham roller je najzastupljenija rasa prevrtača na svetu. Nastao je u Engleskoj u okolini i u samom gradu Birmingemu po kom je i dobio naziv. Gaji ga veliki broj odgajivača rasutih po celom svetu od Evrope, Amerike, Afrike, Australije, Azije… Odgajivači i ljubitelji ove rase su okupljeni u specijalizovanim klubovima i svetskim asocijacijama. Osoba koja je najzaslužnija u stvaranju današnjih osobina i karakteristika Birmingham Roller-a je William H. Pensom, Englez koji je svoj rad sa ovom rasom preselio iz postojbine Engleske u Ameriku.


Na prostorima bivše Jugoslavije su se prvi put pojavili 1980. godine kada su ih iz Nemačke zajedno uvezli Miodrag Vojnović i Vukašin Pejčić, od poznatog odgajivača Fritza Leibolda.

Let i prevrtanje:
jatni let roller 2 roler 3 roler 4

Let i prevrtanje:

Birmingham roller je selektiran i odgajan da bi se stvorio vrhunski sportski letač i prevrtač. Leti na srednjim i većim visinama, zadržavajući se u vazduhu po nekoliko časova. Sama reč roler govori da, prevrćući se, birmingemski prevrtač roluje izuzetno brzo u serijama od 3 metra do 10-20 metara pa i više. Postoje primerci koji roluju bezbroj puta do same zemlje. Roluju isključivo unazad preko repa izuzetno brzo, eksplozivno i u velikim serijama. Gledajući sa zemlje, posmatrač ima utisak da vidi loptu perja koja podseća na slovo “o”. Rolovanje je tako brzo da se ne može prepoznati figura goluba. Rolovanje treba da je što česće, pravilno, čisto, eksplozivno, pravolinijsko u dubinu. Lete u jatu od 15 do 20 golubova. Ocenjuje se grupno istovremeno prevrtanje najmanje 5 golubova u istom momentu i minimalne dubine 3 metra. Posebni bodovi se daju na kvalitet i dubinu rolovanja.
Veoma su atraktivni i dobro se navikavaju na pokretni letački kavez.
Brirmingham roller je najbolji svetski prevrtač i svojim prevrtačkim osobinama opravdava taj epitet.
Trenutnu najbolji svetski odgajivač ove rase prevrtača je Hajne Bijker iz Holandije.
Najpoznatiji odgajivači birmingema u kod nas okupljeni su oko “Roler kluba Srbije” a to su: Vukašin Pejčić, Čedomir Luburić, Neđo Vrekić, Branislav Obradović, Drazan Đapić, Goran Dukić, Saša Stojanović, Dušan Popović i drugi…
roler gif
Roler klub Srbije 2006